Doftguide

Så hittar du rätt parfym för din personlighet

En parfym som kan dofta underbart på någon annan kan ha svårt att komma fram på din egen hud – och i vissa fall dofta helt annorlunda. Här är några guidelines på hur du kan sätta doft på din personlighet.

Alexandra

Doftguide

Flickigt flirtig

Flickig, flirtig, fun och fearless – de blommiga doftnoterna, som också är de allra vanligaste, är de som bäst framhäver din egen fnittrigt flirtiga personlighet. Välj själv om du vill svepa förbi med en lätt doft av friska, fruktiga blommor eller om du vill lämna kvar en slöja av tyngre blomkaraktär.

 1. Flowerbomb 30 ml

  Viktor & Rolf
 2. La Vie Est Belle 30 ml

  Lancôme
 3. Ma Vie 50 ml

  Hugo Boss

Mystisk sofistikerad

Är du ute efter en spännande och lite mörkare doft för att förtydliga din egen personlighet är det inom den träiga doftfamiljen du ska leta. Här bygger dofterna ofta på en mystisk underton av mer maskulin karaktär som bottnar i patchouli och sandelträ men där även noter av orientalisk-, chypre- och blomkaraktär skymtar fram.

Det är dofter som utstrålar en trendig, sofistikerad charm och som grundar sig i tyngre tränoter där även läder, jord, tobak och ceder kan gör sig påminda.

 1. Goldea The Roman Night Absolute 30 ml

  Bvlgari
  659 kr Tillfälligt slut Flera varianter
 2. Mon Paris Couture 30 ml

  Yves Saint Laurent
 3. Narciso 30 ml

  Narciso Rodriguez
  495 kr Tillfälligt slut Flera varianter

Förföriskt passionerad

Dofterna, som likt namnet avslöjar härstammar från Orienten, förför med sina varmare doftnoter av mjuka kryddor, vanilj, kanel, ros och orkidé, och med olika tyngre träinslag. Dessa dofter passar oftast som kvällsmarkörer eller om du vill ha en lite tyngre dagparfym under vinterhalvåret.

 1. Yes I Am 30 ml

  Cacharel
 2. Alien 30 ml

  Mugler
  625 kr Tillfälligt slut Flera varianter
 3. Black Opium 30 ml

  Yves Saint Laurent

Sportigt fräsch

I den lite nyare doftfamiljen ozon och fräscha noter återfinns de marina dofterna som är tunna, lätta och som ofta drar åt både citrus och grönt gräs. Här påminns man om doftnoter som hav, vatten, tång, rentvättad tvätt, nyslaget gräs och frisk luft. Det är dofter som lämpar sig lika bra dagstid som kvällstid.

Passar den sportiga som inte vill ha en alltför tung doft, utan som vill känna sig fräsch och signalera en medvetet aktiv livsstil genom hela dagen.

 1. Light Blue 25 ml

  Dolce & Gabbana
 2. Acqua di Gioia 30 ml

  Giorgio Armani

Så håller din doft längre

För att få din doft att hålla längre kan ett knep vara att smörja in din hud innan du applicerar din parfym, då är huden som mest mottaglig. För en extra effekt, använd en body lotion med samma doft.

Bra ställen att applicera din parfym

På insidan av dina handleder, vid ditt käkparti, i armbågsvecken och vid nyckelbenen är bra ställen att låta din doft få blomma ut. Nu finns det även en uppsjö hårparfymer, men för dig som vill intensifiera din parfym varje gång du vänder dig, spraya ett litet doftmoln och gå igenom så gör din doft sig påmind under hela dagen.

Tipsa dina vänner!