Mjäll

Guide: Allt du behöver veta om mjäll

Mjäll är ett vanligt problem men med rätt behandling kan du snabbt få en hårbotten i balans. Här reder vi ut alla dina frågor kring mjäll och tipsar om produkter som verkligen hjälper!

Nordicfeel Lifestyle

Mjäll

Vad är mjäll?

Mjäll är små vita hudflagor som egentligen är döda hudceller, och som bildas i hårbotten på huvud och ögonbryn. Det översta hudlagret förnyas kontinuerligt, så även i hårbotten. En liten mängd är därför både vanligt förekommande, helt naturligt och inget att oroa sig för, men för den som upplever en ökad eller större mängd blir mjällförekomsten oftast besvärande.

Hur får man bort mjäll?

Det är ofta först när man märker de vita hudflagorna på axlarna som man inser att man har mjäll. Varför får man mjäll? Det är oklart varför vissa människor utvecklar mjäll, men personer som har tjockt hår tycks drabbas oftare. Hur får man bort mjäll? Om mängden mjäll ökar finns det en del åtgärder som man kan vidta för att minska eller bli av med besvären.

Hur blir man av med mjäll?

Om man bara har en mildare variant av mjäll kan man använda ett mjällschampo som Paul Mitchell Tea Tree Special Shampoo, som effektivt stimulerar och vårdar hårbotten. I vissa fall kan rodnad uppstå och huden bli irriterad. Maria Nilas Head & Hair Heal-serie motverkar förebygger mjäll och hårbottenproblem. Här hittar du hela vårt hårvårdssortiment.

Är mjäll farligt?

Vanlig mjäll är inte farligt, men ofta besväras man av att mjällen blir synlig och faller av. Om man lätt får torr hårbotten kan det vara bra att undvika starka hårmedel eftersom de kan irritera och stressa huden ytterligare. Förekomsten av mjäll är också vanligare vid torrt väder på vintern. Sachajuan Scalp Conditioner är ett balsam som lugnar ner irritation och rodnad.

Finns det olika typer av mjäll?

Förutom torr mjäll finns det även fet mjäll, som ofta brukar visa sig som en tjock, gulaktig beläggning i hårbotten. Den feta mjällen kan ofta fastna i hårbotten och vara svår att bli av med. Man kan då behöva prova på en mer intensiv behandling än endast schamponering. Scalp Scrub Intensive från den svenska ekologiska märket Maria Åkerberg är en peeling för hårbotten som passar alla hudtyper och som med hjälp av naturliga ingredienser tar bort beläggningen. Här kan du lära mer om torr hårbotten.

Söka vård vid svår mjäll

Mjäll i hårbotten kan även bero på olika medicinska tillstånd som seborré, psoriasis eller svamp. Även klådan som kan uppstå vid svåra besvär kan ge upphov till infektioner som stafylokocker och streptokocker. I sådana fall bör man kontakta läkare som kan ordinera en medicinsk behandling under en längre period på upp till fyra veckor.

Mjäll i skägget

Man kan även precis som i håret, få mjäll i skägget, Orsaken är ofta densamma, det vill säga torr och känslig hårbotten. Huden under skägget är dessutom extra utsatt eftersom ständig rakning stressar den känsliga huden i mäns ansikten, med hudirritation, rodnad och torrhet som följd. Noggrann skäggvård är därför att rekommendera och en produkt som Recipe for men Ultra Soft Beard Balm vårdar både skägget och huden under.

Tre myter om mjäll

Det finns tyvärr tre seglivade myter om mjäll, nämligen att mjäll smittar, att mjäll är ett resultat av dålig hygien och att mjällschampo inte fungerar. Inget av dessa påståenden är lyckligtvis sant. Mjäll smittar inte och orsakas inte heller av dålig hygien. En bra behandling med rätt mjällschampo räcker i de flesta fall för att komma till rätta med vanlig mjäll. Här kan du läsa mer om hur du tar hand om ditt hår på bästa sätt.

Läs också
Volymskola: 5 tips som trollar med ditt hår

Tips på produkter

 1. Tea Tree 300 ml

  Paul Mitchell
 2. Head & Hair Heal 350 ml

  Maria Nila
 3. Scalp Conditioner 250 ml

  SACHAJUAN
 4. Scalp Scrub Intensive 125 ml

  Maria Åkerberg
 5. Specifique 250 ml

  Kérastase
  375 kr Tillfälligt slut
Tipsa dina vänner!