Hårvårdsguide – enkla tips & allt du behöver veta

Visste inte du heller att inpackningen ska i före balsamet? Då behöver du läsa det här! En guide om hårvård + do’s and don’ts som du enkelt kommer kunna följa!

Nordicfeel Lifestyle

1. Schampo

Grunda med ett bra schampo som är anpassat för ditt hår för att ditt svall ska vara så fint (och rent!) det kan vara. Om du använder ett schampo som inte passar din hårtyp kan du istället få motsatt effekt. Till exempel behöver torrt hår återfuktning och näring medan ett tunt hår behöver struktur och volym.

Vilket schampo passar dig?

Schampo för torrt hår

Ett torrt hår kan har många fiender. Växlingen mellan kallt väder ute och varm luft inne kan ge ett torrt och statiskt hår. Men att se över sina dagliga rutiner kan också vara en god idé! Använd ett schampo som ger maxiamalt med fukt och minimera friss!

Schampo för fint och tunt hår

Tunt fint hår med ständig craving efter mer volym. Som tur är finns produkterna som räddar alla som inte föddes med ett fylligt svall. En förebyggande åtgärd för att ta väl hand om ditt tunna hår är att låta det vila extra från snoddar och ständig användning av värmeverktyg. I duschen trivs det tunna fina håret extra med ett volymgivande schampo.

Schampo för lockigt hår

Utnyttja dina lockar till max genom att investera i produkter som definierar och tämjer håret. Att ha naturliga rörelser i håret är ett fantastiskt utgångsläge för styling. Satsa på ett fuktgivande schampo och balsam som skapar glans och minskar frissigheten och bjud håret på en extra fuktinjektion med en inpackning eller en leave in full av vitaminer och vårdande ämnen.

Köp schampo

 

2. Inpackning

Visste du att du ska använda din inpackning innan balsam för bästa resultat? Efter schamponering är nämligen ditt hårstrå öppet för att ta emot närande behandlingar. Det kommer verka reparerande och göra det betydligt mer återfuktat. Du kommer att känna skillnaden i ditt hår och se hur det blir glansigare. Tänk på att att applicera inpackningen i längderna och i topparna. Speciellt ett tunt hår behöver inte inpackning i hårbotten då det kan tynga ner håret

Gå till hårinpackning

 

3. Balsam

Komplettera med ett bra balsam som stänger hårstrået efter rengöring och återfuktning. När hårstrået har stängt in den återfuktande produkten så håller det sig i bra skick genom att skydda från yttre påfrestningar och slitage. Med ett balsam blir ditt hår lättare att reda ut, känns mjukare och får mer glans och lyster.

Köp balsam

 

Do's

Använd produkter som är anpassade för ditt hår

Är ditt hår färgat så använd produkter för färgat hår. Har du lockigt hår så använd produkter för lockigt. Det ska inte underskattas att välja produkter som verkligen passar dig. Det kommer hjälpa dig att få ditt hår att vara så fint det kan vara!

 

Använd inpackningen innan balsamet

Som vi nämnde ovan ska du använda inpackning innan schampo men före balsam, eftersom schampot öppnar upp hårstrået och balsamet ”stänger” det. Använder du balsam före lägger det sig bara på ytan och verkar inte lika mycket.

 

Skydda ditt hår från solen

Sol sliter på ditt hår. Och att applicera SPF i ditt hår innebär inte att du ska smeta på solkräm. Det finns anpassad spray för håret som innehåller SPF. Använd annars hatt eller keps när du är i solen för att skydda hår och hårbotten.

 

Don'ts

Tvätta inte håret varje dag

Att tvätta håret varje dag gör att de naturliga oljorna sköljs bort vilket gör det torrare – och därmed mer slitet.  Det gör det dessutom mindre glansigt. Och så vill vi ju inte ha det. Dessutom kan din hårbotten bli ännu fetare om du tvättar det varje dag eftersom det blir torrare vilket leder till att hårbotten börjar producera mer fett. Använd istället torrschampo mellan tvättarna.

Borsta inte blött hår

Håret går av lättare om du borstar det när det är blött så försök borsta det innan hårtvätten. Vill du ändå reda ut håret när det är blött så gör det med en bredkammad kam eller i duschen med balsam i. Det minskar slitaget!

Häll schampo i hela håret

Det är hårbotten som behöver bli ren! Längderna klarar sig ofta från smuts och fett. Och ja, för mycket schampo kan faktiskt slita på håret. Massera in schampo i hårbotten och använd sedan skummet som blir över i längderna eller låt det bara vara. Längderna får nämligen schampo i sig när du sköljer ur schampot och ofta räcker det.

Hitta hårprodukterna som passar dig

Shoppa nu

 

Läs mer: 

Upptäck drömprodukterna för din hårtyp 
3 steg till ett långt och glansigt hår
Färgat hår? Såhär håller färgen längre
Läs mer om hur du får volym!
10 saker du inte visste om ditt hår

Tipsa dina vänner!