Hårfrågor

10 saker du inte visste om ditt hår

Dags att reda ut sant och falskt. Vi listar några av de hetaste hårfrågorna och snackisarna vi inte kan släppa taget om.

Nordicfeel Lifestyle

Hårfrågor

Funkar samma produkter året om?

Precis som årstiderna är olika påfrestande för ditt hår så växlar också hårets behov beroende på säsong. Investera i en fuktighetsgivande trio av schampo, balsam och inpackning för årets kalla månader och hårvårdsprodukter med UV och färgskydd under de soliga vår och sommarperioderna.

Lever håret verkligen?

Nej, håret är ett dött ting eftersom det saknar både nerver och blodtillförsel. Hårstrået växer från hårsäcken och när det väl kommit ut finns den levande delen kvar i hårsäcken, alltså hårroten.

Kan alla få hur långt hår som helst?

Faktiskt inte. Hur långt hår du får bestäms av hårsäckens livslängd, vilket i sin tur bestäms av DNA.

Om gråa hår

Det vi uppfattar som grått hår är egentligen en kombination av hår med pigment och hår utan pigment. Exakt när vi blir gråhåriga bestäms av gener, då vi förlorar vårt pigment och får det vi uppfattar som gråa hår.

Sant och falskt om håravfall

Bli inte orolig om du tappar några extra strån i sambans med hårborstning. I genomsnitt har varje människa 120 000 hårstrån på huvudet och det är helt normalt att tappa mellan 50 och 150 hårstrån per dag.

Spelar det någon roll om jag sätter upp mitt blöta hår?

Vår hårbotten är olika känslig och en risk med att ständigt fästa håret i knut och svans efter duschning är att svamp utvecklas i din hårbotten. Bli kvitt din känsliga hårbotten genom att använda ett balanserande, lugnande och återfuktande schampo och balsam.

Fäster hårfärg lika bra på alla?

Svaret är nej. Hårfärg fäster olika bra beroende på hårets kvalitet, tjocklek och hur poröst håret är tillsammans med vilka behandlingar håret har utsatts för tidigare.

Ett obehandlat mellantjockt hår är det bästa utgångsläget som får färgen att sitta extra länge. Men ett färgbevarande eller fuktighetsgivande schampo och balsam håller håret i extra bra kondition och får färgen att sitta längre.

Bestäms allt av gener?

Vilket slags hår man får beror till stor del på våra gener. Men det är hårsäcken som till sist formar hårstrået. Är hårsäcken rak blir även hårstrået som växer ut rakt. En lite krökt hårsäck ger vågigt hår medan en spiralformad hårsäck ger lockigt eller krulligt hår.

Är det skadligt att färga håret?

Snarare är det tvärtom. En hårfärg innehåller många vårdande ämnen som stärker håret. Däremot bör du se upp med att bleka håret för ofta. Här hittar du alla hårfärger.

För att behålla hårets kondition måste man helt avstå från att använda värmeverktyg.

Snarare är det så att håret behöver vila emellanåt. Att använda värmeverktyg med jämna mellanrum är inte skadligt för håret så länge du använder en värmeskyddande produkt.

Läs också Bäst i test: torrschampo

Shoppa produkter för ditt hår:

Schampo

Flera varumärken
Läs mer

Balsam

Flera varumärken
Läs mer

Inpackning

Flera varumärken
Läs mer
Tipsa dina vänner!