Hårvårdstips

10 saker du inte visste om ditt hår

Dags att reda ut sant och falskt. Vi listar några av de hetaste hårfrågorna och tipsar om produkterna som faktiskt gör skillnad.

Nordicfeel Lifestyle

Hårvårdstips

Funkar samma produkter året om?

Precis som årstiderna är olika påfrestande för ditt hår så växlar också hårets behov beroende på säsong. Investera i en fuktighetsgivande trio av schampo, balsam och inpackning för årets kalla månader och hårvårdsprodukter med UV och färgskydd under de soliga vår och sommarperioderna.

Lever håret verkligen?

Nej, håret är ett dött ting eftersom det saknar både nerver och blodtillförsel. Hårstrået växer från hårsäcken och när det väl kommit ut finns den levande delen kvar i hårsäcken, alltså hårroten.

Kan alla få hur långt hår som helst?

Faktiskt inte. Hur långt hår du får bestäms av hårsäckens livslängd, vilket i sin tur bestäms av DNA.

Om gråa hår

Det vi uppfattar som grått hår är egentligen en kombination av hår med pigment och hår utan pigment. Exakt när vi blir gråhåriga bestäms av gener, då vi förlorar vårt pigment och får det vi uppfattar som gråa hår.

Sant och falskt om håravfall

Bli inte orolig om du tappar några extra strån i sambans med hårborstning. I genomsnitt har varje människa 120 000 hårstrån på huvudet och det är helt normalt att tappa mellan 50 och 150 hårstrån per dag. Om du vill ha synligt tjockare hår kan du testa en behandling med Nioxin Diaboost.

Spelar det någon roll om jag sätter upp mitt blöta hår?

Vår hårbotten är olika känslig och en risk med att ständigt fästa håret i knut och svans efter duschning är att svamp utvecklas i din hårbotten. Bli kvitt din känsliga hårbotten genom att använda ett balanserande, lugnande och återfuktande schampo och balsam.

Fäster hårfärg lika bra på alla?

Svaret är nej. Hårfärg fäster olika bra beroende på hårets kvalitet, tjocklek och hur poröst håret är tillsammans med vilka behandlingar håret har utsatts för tidigare.

Ett obehandlat mellantjockt hår är det bästa utgångsläget som får färgen att sitta extra länge. Men ett färgbevarande eller fuktighetsgivande schampo och balsam håller håret i extra bra kondition och får färgen att sitta längre.

Bestäms allt av gener?

Vilket slags hår man får beror till stor del på våra gener. Men det är hårsäcken som till sist formar hårstrået. Är hårsäcken rak blir även hårstrået som växer ut rakt. En lite krökt hårsäck ger vågigt hår medan en spiralformad hårsäck ger lockigt eller krulligt hår.

Är det skadligt att färga håret?

Snarare är det tvärtom. En hårfärg innehåller många vårdande ämnen som stärker håret. Däremot bör du se upp med att bleka håret för ofta. Här hittar du färger från Wella.

För att behålla hårets kondition måste man helt avstå från att använda värmeverktyg.

Snarare är det så att håret behöver vila emellanåt. Att använda värmeverktyg med jämna mellanrum är inte skadligt för håret så länge du använder en värmeskyddande produkt.

Läs också Bäst i test: torrschampo

Vi rekommenderar

 1. INVIGO Brilliance Shampoo 250 ml

  Wella Professionals

  Schampo för att få färgresultatet att hålla längre.

 2. Hydre 250 ml

  Sebastian Professional

  Rengör och återfukta torrt och frissigt hår på djupet.

 3. Diaboost 100 ml

  Nioxin

  Gör håret hanterbart, fylligare och märkbart tjockare efter bara en behandling.

 4. Color Fresh 75 ml

  Wella Professionals

  En toning som förbättrar färgen du redan har samt ger håret en vacker lyster.

 5. Color Touch Pure Naturals

  Wella Professionals

  En intensivtoning som ger en unik kombination av effektiv glans och skimrande färger.

 6. Trilliant 150 ml

  Sebastian Professional

  Lätt spray som ger skydd och blänkande glans åt håret.

Tipsa dina vänner!