Citroner, mask, tjej

Ansiktsmasker – välj rätt mask för din hy

Det finns masker för alla behov och önskemål. Vilken mask passar dig och din huds behov?

Nordicfeel Lifestyle

Citroner, mask, tjej

Olika ansiktsmasker är bra för olika saker, här har vi listat 6 olika sorts masker och vad de är bra för. Det finns olika ingredienser att titta efter beroende på vad du vill ha för resultat av din mask. Här har vi skrivit mer om några superingredienser.

Toner innan eller efter ansiktsmasken?

Var i din rutin ska masken komma in? Tyvärr finns det inte ett tydligt svar utan det beror på vilken mask du ska använda och vilka produkter du använder. Om din toner återställer hudens PH-värde bör den användas innan masken, för att hjälpa huden ta upp maskens egenskaper. Om din mask ska tvättas av och din toner har andra egenskaper än att återställa PH-värdet, exempelvis återfuktande eller exfolierande, bör du använda masken först och tonern sen.

Olika sorters masker

Lermask

Lermasken går ned på djupet, rengör dina porer och tar bort överflödig olja från huden. Därför rekommenderas oftast lermasker till dig med kombinerad och fet hy. Men även du som har lite torrare hy kan använda en lermask någon gång i månaden för att djuprengöra huden.

Testa Purifying Charcoal Mask från Quick Fix eller Wonder Mud från Biotherm.

Exfolierande masker

Det finns både mekaniska och kemiska masker som peelar din hud. Kemiska peelingar med låga styrkor är oftast det mildaste för ansiktet, speciellt om du har känslig hy. Men tänk på att huden blir solkänslig av vissa kemiska peelingar, AHA och BHA, därför bör du alltid använda solskydd i ansiktet ifall du har använt dessa ämnen. Rekommendationen är att du bör använda exfoliering 1-2 gånger i veckan.

Du kan testa Dermatologica Gentle Cream Exfoliation för en mild kemisk peeling som innehåller både AHA, BHA och enzymer. Vill du hellre använda en mekanisk peeling så kan du testa Burt’s Bees Deep Pore Scrub.

Peel-off mask

Peel-off masker har fått sitt namn för att de inte tvättas av utan när de stelnar går de att dra av. När du drar av masken drar den med orenheter från huden och ger därför en djuprengöring. Men samtidigt som de djuprengör kan de ha andra egenskaper som exempelvis att vara återfuktande.

7th Heaven har flera olika peel-off masker för flera olika behov.

Fuktmasker

En fuktmask kan vara bra att använda efter andra masker, som lermasker och exfolierande masker. Vissa fuktmasker ska sköljas av och andra inte, tänk på att följa instruktionerna som står på produkten. Fuktmasker kan oftast användas så ofta som du känner att det behövs. Du som har torr hy kan exempelvis sova med en fuktmask 1 dag i veckan istället för att använda en nattkräm.

Om du vill ha en fuktmask över natten kan vi rekommendera Clinique Moisture Surge.

Anti-age masker

Det finns flera olika sorters anti-age masker. De flesta ger mycket fukt för att plumpa upp huden och på det sättet fylla i fina linjer. Det finns också anti-age masker med aktiva ingredienser som a- och c-vitaminer. A-vitamin kallas också för retionol och är en känd anti-age ingrediens som stimulerar och reparerar kollagenproduktionen, minskar pigmentering och reglerar talgproduktionen. C-vitamin är bra för hudens återfuktning, hudförnyelse och för att öka hudens kollagenmängd. Tänk på att inte använda produkter som innehåller A-vitamin när du är gravid.

Vill du testa en mask med c-vitamin kan vi rekommendera Decléor Orexcellence.

Sheet-masks

Sheet-masks eller arkmasker, kommer från Asien och har blivit väldigt populära i Sverige på senare år. Arket, som har hål för ögon, näsa och mun är indränkt i serum. Serumet kan ha många olika egenskaper, vanligast är att de återfuktar eller är ”brightening”. Brightening innebär inte att de bleker huden utan att du får en tillfällig uppljusad känsla med mycket lyster.

Masque Bar erbjuder bra sheet-masks till ett bra pris, är du däremot sugen på en lyxigare mask kan vi rekommendera Sensai Cellular Perfomance.

Multimaska

Att multimaska innebär att du använder flera olika masker, på olika delar av ansiktet, samtidigt. Speciellt du med kombinerad hy kan dra nytta av multimasking. Du kanske har en oljig t-zon men torra kinder? Då kan du använda en lermask på t-zonen och en återfuktande mask på kinderna.

Hitta rekommenderade produkter här

Wonder mud

Biotherm

Lermask som ger huden syre och rengör på 3 minuter

Läs mer

Peach & Willow Bark Deep Pore Scrub

Burt's Bees

Mekanisk skrubb med aprikoskärnor

Läs mer

Green Tea Peel-Off

7th Heaven

Peel-off mask som lindrar och rengör huden på djupet

Läs mer

Cellular Performance Lifting Radiance 3D Mask

Sensai

Uppstramande lyxig sheet mask

Läs mer

Brightnening Sheet Mask

Masque Bar

Uppljusande sheet mask

Läs mer

Purifying Charcoal Mask

Quick Fix

Djuprengörande lermask

Läs mer

Gentle Cream Exfoliant

Dermalogica

Mild kemisk peeling

Läs mer

Moisture Surge

Clinique

Återfuktande nattmask

Läs mer

Orexcellence Energy Concentrate Youth Mask

Decléor

Fuktgivande anti-agemask med c-vitamin

Läs mer
Tipsa dina vänner!