Test: Lär känna din hudtyp!

Har du någonsin stått framför spegeln och undrat "vilken hudtyp har jag egentligen?" Du är inte ensam. Första steget till en perfekt hudvårdsrutin är att förstå just din hudtyp. Här är vår guide till alla olika hudtyper och steg-för-steg hur du tar reda på din.

Vad finns det för olika hudtyper?

Normal hud
Normal hud är drömmen – den är välbalanserad, inte för oljig eller för torr. Den har en jämn struktur, inga stora porer eller synliga blemmor och den reagerar inte negativt på nya produkter eller väderomställningar. Om du har normal hud, gratulerar – du har vunnit hudvårdslotteriet!
Handla efter hudtyp – Normal hud.


Torr hud

Torr hud kan kännas stram, grov och ibland flagnande. Denna hudtyp törstar efter fukt och kan reagera med rödhet eller irritation när den utsätts för svåra väderförhållanden eller starka hudvårdsprodukter. Om du har torr hud, leta efter produkter som är rika på fuktighetsgivande ingredienser.
Handla efter hudtyp – Torr hud.


Fet hud

Fet hud har en tendens att glänsa (på ett negativt sätt), ha större porer och vara utsatt för akne. Detta på grund av överproduktion av talg. Men misströsta inte, en riktigt bra rengöring och matta produkter kan hjälpa dig hålla din feta hud i schack.
Handla efter hudtyp – Fet hud.


Kombinerad hud

Kombinerad hud är en blandning av både fet och torr hud. Du kan märka att T-zonen (panna, näsa, haka) är oljiga medans kinderna är torra. Denna hudtyp kräver balanserad hudvård som kan hantera både olja och torrhet.
Handla efter hudtyp – Blandhy


Känslig hud

Känslig hud reagerar ofta starkt på produkter eller miljöändringar, något som resulterar i rödhet, klåda och irritation. Om du har känslig hud, leta efter milda, parfymfria produkter och introducera nya produkter väldigt försiktigt.
Handla efter hudtyp – Känslig hud


Mogen hud

Medans alla hudtyper åldras, så kan mogen hud visa tecken som fina linjer, rykor och minskad elasticitet. Denna hudtyp mår bra av produkter som innehåller antioxidanter och ingredienser som främjar kollagenproduktionen.
Handla efter hudtyp – Mogen hud


Aknebenägen hud

Aknebenägenhud utsätts för inflammerade finnar och pormaskar. Det är viktigt att hålla huden ren och använda produkter som är tillverkade för att behandla och förebygga akne.
Handla efter hudtyp – Akne

Så identifierar du din hudtyp:

Tvätta ansiktet och avvakta

Börja med att tvätta ansiktet med en mild rengöring och klappa torrt. Vänta i ungefär en timme utan att applicera några produkter. Observera, är huden fet eller matt? Känns den stram eller mjuk? Dessa ledtrådar är dina första steg mot att förstå din hudtyp.

Använd ett blotting paper

Ett blotting paper kan hjälpa dig avslöja din hudtyp. Tryck försiktigt ett papper mot olika delar av ditt ansikte. Om pappret plockar upp fett från t-zonen (panna, näsa, haka) men inte från kinderna, så kan det vara ett täcken på blandhy. Om pappret blir fett överallt så har du troligtvis fet hud.

Testa hudens känslighet

Dags att testa känslighet! Testa applicera en liten mängd av en produkt du tidigare inte använt. Känn efter hur huden reagerar inom loppet av de kommande 24 timmarna. Rödhet, klåda eller irritation? Det kan vara tecken på att du har känslig hud.

Hur känns huden efter en dusch?

Ett annat sätt att förstå din hudtyp är att observera hur den känns efter en dusch. Stram och torr? Det kan vara ett tecken på att du har torr hud. Om den känns fuktig så kan du ha normal hud.

Tipsa dina vänner!