Så avfärgar du ditt hår

Funderar du på att avfärga ditt hår men är osäker på hur det går till? Ingen fara, vi har satt ihop en steg-för-steg guide för att hjälpa dig få ur alla mörka och oönskade pigment.

Nordicfeel Lifestyle

De flesta av oss har nog någon gång färgat håret och direkt känt att färgen blev fel eller velat gå från mörkt till ljusare hår snabbt. Det går att lösa hemma, med hjälp av en avfärgning som drar ut de färgade pigment ur håret. Avfärgningen låter dig lätt gå tillbaka till din naturliga hårfärg eller ljusa upp håret några nyanser utan att det slits för mycket.

Funkar avfärgningen på alla hårfärger?

Avfärgning är inte effektivt om du har använt Henna-färgning, tidigare blekt håret för att sen färga över blekningen med väldigt mörka och intensiva färger eller om du har silikonskador på håret.

Att tänka på innan behandlingen

Gör ett känslighetstest 24h innan du ska starta behandlingen så du vet om du tål produkten eller inte. Avfärgningen tar bort gammal hårfärg ur håret, men den bleker inte. Det betyder att du behöver följa upp avfärgningsbehandlingen med en blekning om du vill att håret ska bli ljusare än din naturliga hårfärg.

Colour B4 Frequent Use

Colour B4 Frequent Use fungerar bra till blonda och mellanblonda nyanser, om du precis har färgat håret eller om du har en oönskad nyans.

 1. Hair Colour Remover

  ColourB4

Hair Colour Remover ColourB4

Hair Colour Remover ColourB4 används om ditt hår har färgats flera gånger eller om färgen som ska tas bort är väldigt mörk eller intensiv. Håravfärgningen tar bort den färgade hårfärgen och du får tillbaka din naturliga hårfärg.

 1. Hair Colour Remover

  ColourB4

Super Blonde L’Oréal Paris Färgborttagning

Super Blonde L’Oréal Paris Färgborttagning används för dig som vill bli blond. Den hjälper dig att avfärga din naturliga hårfärg eller avlägsna färgen från ett redan färgat hår före en ny färgning.

Det unika med perfect blonde är att den låter dig välja mellan tre nyanser. För att du ska få exakt den blonda färg du vill ha kan tre olika nyanser väljas. Skräddasy din blonda nyans med Super Blonde L’Oréal Paris Färgborttagning!

Steg-för-steg

Tvätta håret

Innan du påbörjar behandlingen måste du få ur alla avlagringar av produkter och produkter som du har för tillfället har i håret. Tvätta håret 2-3 gånger, gärna med ett detoxschampo eller ett silikonfritt schampo för att se till håret är helt rent.

Använd inte inpackning, balsam eller några andra produkter efter schamponeringen. Torka håret innan behandlingen börjar.

Blanda färgen

Innan du blandar ihop färgen bör du sätta på dig de medföljande skyddshandskarna. Det kan också vara smart att skydda dina kläder, det kan du göra genom att göra öppna upp en svart sopsäck, hänga den över axlarna och fästa med en hårnål vid halsen.

Nu är det dags att blanda ihop färgen enligt instruktionerna. Om du vill använda pensel och färgkopp så går det bra men tänk på att blanda färgen enligt instruktionerna och sen hälla ut den i färgkoppen.

Dela upp håret

För att underlätta appliceringen kan du dela in ditt hår i 4 olika sektorer och jobba nedifrån och upp. Börja appliceringen vid rötterna och arbeta dig utåt för bästa resultat.

Värme och tid

Färgen fungerar inte som den ska vid låga temperaturer, för att vara helt säker på att det är varmt nog rekommenderar vi att du täcker håret med plastfolie. Colour B4 Frequent Use bör sitta i 30 minuter och Colour B4 Extra i 60 minuter.

Skölj håret

Att skölja håret korrekt är ett av de viktigaste stegen i avfärgningen för att pigmenten ska lämna håret helt och hållet.

Rikta den varma vattenstrålen rakt mot håret och för fingrarna genom håret, det kommer hjälpa färgmolekylerna att frigöras och spolas ur. Gör detta i 5-10 minuter.

Hårinpackning

Applicera halva den medföljande hårinpackningen, löddra upp och låt sitta i 1 minut. Skölj håret i 5-10 minuter igen. Använd resterande hårinpackning, löddra upp och skölj ut som ett vanligt schampo.

Vårdande efterbehandling

Använd halva efterbehandlingen och låt verka i 3 minuter, använd en kam för att reda ut håret under tiden som den verkar. Skölj håret grundligt och upprepa med det som finns kvar av efterbehandlingen.

Tips på detox-schampo

 1. Detox & Repair Shampoo 250 ml

  John Frieda
  129 kr Tillfälligt slut
 2. K-Pak Clarifying 300 ml

  Joico
 3. Bonacure Scalp Genesis 200 ml

  Schwarzkopf Professional
  170 kr Tillfälligt slut

Efter avfärgningen

Det går att färga håret direkt efter en avfärgning, men håret kan vara väldigt poröst. Poröst hår drar åt sig färgen snabbare och du riskerar att resultatet blir mörkt och fläckigt. Om du väljer att färga håret direkt rekommenderar vi att du använder en halvpermanent färg som tvättas ur på ca 6 tvättar.

Applicera färgen i vått hår och kontrollera ofta hur färgen ser ut. Vänta minst 4 veckor innan du använder en helpermanent färg för att låta håret vila lite.

Är du inte nöjd med resultatet av avfärgningen?

Vid behov kan du upprepa behandlingen upp till 3 gånger, men se alltid till att ditt hår mår bra innan du gör en avfärgning. Det är mildare för håret att göra en avfärgning än en blekning men håret kan ändå slitas av behandlingen.

Det kan finnas flera anledningar till att resultatet inte blev som du tänkt. Om ditt hår var väldigt mörkt kan du behöva upprepa behandlingen. Du kanske har blekt ditt hår, använt en hennafärg eller har silikonskador på håret som gör att avfärgningen inte ger önskat resultat. Men tyvärr kan det också vara så att färgen sitter fast permanent i ditt hår, oftast för att håret var skadat när det färgades. Det går att göra saker åt detta, men då rekommenderar vi att du går till en frisör för att undvika för stora skador på håret.

Vad är en silikonskada?

Många hårvårdsprodukter använder silikoner, något som inte är dåligt för håret. Men när silikonerna utsätts för hög värme kan de smälta och sedan lägga sig som ett skal över hårstrået. Hår som fått den här skadan är ofta platt och har lyster men med burriga eller krusiga toppar. Det går tyvärr inte att göra något åt detta och det gör även att avfärgningen inte fungerar som den ska.

Källa: Colour B4

Läs också
Därför ska du detoxa ditt hår
Topplista parfym

Tipsa dina vänner!