Arganolja

Allt du behöver veta om arganolja

Det finns flera anledningar till att älska den populära ingrediensen arganolja. Vad har den för magiska egenskaper och vad gör den egentligen för ditt hår och din hud? Här berättar vi allt du vill veta!

Alexandra

Arganolja

Arganolja

Arganolja är en gulfärgad vegetabilisk olja som har blivit omåttligt populär under de senaste åren. Från sitt ursprung i de marockanska bergen har användningen av oljan spridit sig till flertalet länder och idag används främst arganolja hår men även som hudvård och inom matlagning. I sitt ursprungsland Marocko har oljan använts som ett naturläkemedel mot olika hudåkommor sedan urminnes tider.

Vad är arganolja?

Arganolja utvinns från det lågt växande arganträdet genom att kallpressa frukternas små vita frökapslar. För arganolja som används i matlagning rostas fröna även innan pressning. Resultatet är en lätt olja med halvfet konsistens som är rik på närande fettsyror, antioxidanter och E-vitamin. Nordicfeel erbjuder många produkter med arganolja, både i form av arganolja ansikte och kropp men även som ingrediens i schampo, balsam och hudvårdsprodukter.

Hur använder man arganolja?

Ingrediensen används främst för sina mjukgörande egenskaper, men förekommer även i många hårvårdsprodukter som balsam och hårolja på grund av sin förmåga att både reda ut trassligt hår och dämpa frizzighet. Eftersom arganolja är tunn och smidig absorberas den snabbt av huden när den används i hudvårdsprodukter. Vill du bli av med frizzigt vinterhår? Läs: Frissigt hår – så tar du hand om ditt hår under vintern.

Arganolja – det gula guldet från Marocko

Att arganolja kallas för det gula guldet är ingen tillfällighet. Eftersom tillverkningsprocessen är manuell blir slutprodukten extra dyrbar och exklusiv. Lyckligtvis är arganoljan mycket dryg, vilket gör att några droppar räcker för att dra nytta av dess fördelaktiga egenskaper. Hos oss kan du köpa produkter med arganolja från det svenska ekologiska hudvårdsmärket Loelle, bland annat Face Hair & Body Oil som är 100 % ekologisk och kallpressad.

Oljans positiva effekter

Arganolja är en ren naturprodukt med många positiva egenskaper och effekter. Förutom att oljan motverkar uttorkning och verkar mjukgörande används den traditionellt även som ett naturhälsomedel mot bland annat akne, eksem, torra fläckar och brännsår. En anledning till att arganolja även kan användas av de med normal till fet hud utan att göra huden oljigare, är att den inte täpper till porerna.

Ge håret en näringsboost med arganolja

På samma sätt är arganolja bra för håret då dess essentiella oljor med nyttiga fettsyror motverkar statiskt hår, ökar glansen och gör håret mjukt och följsamt. Moroccanoil Oil Treatment hårserum är den perfekta produkten som både vårdar och efterbehandlar håret efter tvätten samtidigt som det utgör en bra grund för att styla håret. Vill du veta mer om hur du tar hand om ditt hår? Läs vår hårvårdsguide – enkla tips & allt du behöver veta.

Även den mogna huden mår bra av arganolja

De höga halterna av E-vitamin i arganolja hjälper hudens cellförnyelse, vilket gör oljan extra lämplig för mogen hud då den jämnar ut fina linjer och ger huden en glow och ungdomlig fräschör. Arganolja bidrar även till hudens förmåga att behålla fukt och är därigenom fuktbevarande. Eftersom oljan innehåller karotenoider som skyddar mot UV-strålning kan den med fördel användas vid solsveda.

Tips! Använd även arganolja på naglar och nagelband

Arganolja har kort sagt en mängd användningsområden och det går utmärkt att använda den från topp till då. Naglar, nagelband, torra hälar är bara några exempel på ställen där ett par droppar arganolja kan göra underverk. I sitt hemland Marocko används en variant av oljan även i matlagning. Handla arganolja som ingrediens i någon av våra hud- och hårvårdsprodukter eller använd den outspädd – du kommer garanterat att märka skillnad!

Produkter med arganolja

 1. Oil Treatment 100 ml

  Moroccanoil

  Detta var den första oljeberikade hårvårdsprodukten och ledde till en stor buzz kring arganolja.

 2. Argan Oil 30 ml

  Loelle

  100% ekologisk och kallpressad arganolja. För både hud och hår.

 3. True Soft 30 ml

  Maria Nila

  En vårdande arganolja som mjukgör, återfuktar och stärker håret.

  169 kr Tillfälligt slut Flera varianter
 4. Argan Extra Penetrating Oil 100 ml

  OGX

  Förebygger även frizz och håller ditt hår mjukt samt ger en härlig lyster.

 5. Huile Prodigieuse 50 ml

  Nuxe

  En närande, reparerande och skyddande torrolja för sammetslen hud och glänsande hår.

  236 kr Tillfälligt slut Flera varianter
Tipsa dina vänner!