Bild på Maria Norrfors

Så är det att vara Idols makeupartist

Talangfulla Maria Norrfors är makeup- och hårstylist och har riktat in sig på TV. Med flera kända program och serier i bakfickan är hon just nu aktuell med bland annat Idol!

Anna-Sara

Bild på Maria Norrfors

Maria Norrfors började frilansa 2010 och har nu ett imponerande CV där hon varit makeupartist, hårstylist och gjort kostym för flera kända TV-serier. Nu är hon aktuell med sin femte säsong av Idol.

Hur tänker du när du stylar idolerna?

Eftersom att många utav idolerna inte har stått på scenen förut blir Idol en resa där dom hittar sin stil som artist. Jag, tillsammans med koreografer och stylister hjälper dom på vägen att hitta just sitt unika uttryck. Viktigast när dom lämnar sminket är att dom känner sig bekväma,  energifyllda och redo att ta sig an scenen. Förutom att se till att idolerna är sitt snyggaste jag så består vår uppgift till stor del av att möta deras energier och lyfta de som behöver lite extra pepp.

Hur gör ni det?

För mig är det jätteviktigt att vi har en bra stämning i sminket. Det ska vara en lugn frizon där idolerna kan släppa all press för en stund och andas å prata om det de vill. Vi i sminket är ju oftast sista länken innan idolerna går ut på scenen så att sprida en bra energi är halva grejen. De måste givetvis själva få vara med och tycka och tänka, det är ju levande människor vi sminkar med mycket nerver och känslor. Det är väldigt roligt att få vara med på deras resa och vi kommer varann väldigt nära.

Vad är roligast med att styla Idol?

Det utvecklar mig väldigt mycket. Att vi får följa deras resa och vara med att skapa deras artist-jag och se hur de här unga människorna utvecklas. Vi får vara extra kreativa, vi får ta fram det där lilla extra man inte använder varje dag som glitter, neon och strasstenar.

Hur stylar ni killarna?

Grooming, en snygg bas och att förstärka/framhäva vissa drag. Jag lägger ofta en fransmarkering för att rama in ögonen och glömmer aldrig att lägga ett lipbalm för att undvika torra läppar. De finns de som vill ha lite mer som tex highlighter, det älskar man ju! Det är supersnyggt för att framhäva benstrukturen lite mer – varför ska killar inte kunna ha det?

Var får du din inspiration ifrån?

Mina kollegor, dom är så fantastiskt duktiga! Instagram, pinterest, folk på stan och i min omgivning, naturen… Världen är så färgglad bara man ser sig omkring, det finns så mycket inspiration att hämta överallt.

Vad är viktigt att tänka på när man ska bli fotograferad eller filmad?

Det mesta beror på ljuset, det är viktigt att stämma av innan. Contourtrenden till exempel… det är supersnyggt och kan se väldigt fint ut på en instagrambild eller stillbild. I en rörlig bild eller till vardags kan man behöva tona ner sin contouring så att det inte ser flammigt ut. När det är rörligt måste det verkligen funka i alla ljus och vinklar

Hur får man sminket att hålla hela kvällen?

Det ABSOLUT viktigaste är att använda bra hudvård – morgon och kväll- året om. Det är A och O för att få en perfekt makeup som sitter hela dagen/ kvällen. Be om hjälp när du väljer din foundation så att den är rätt anpassad efter din hudtyp. En primer jämnar ut hudens struktur och gör att makeupen håller bättre och glöm inte att fixera med ett puder.

Tipsa dina vänner!