hyaluronsyra

Hyaluronsyra – ingrediensen alla pratar om

Du kanske har hört talas om namnet eller sett det i ingredienslistan på någon av dina krämer? Vi reder ut vad hyaluronsyra är och varför är det så bra mot huden!

Alexandra

hyaluronsyra

Vad är Hyaluronsyra?

Hyaluronsyra är ingen syra utan en sockermolekyl som ökar elasticiteten i huden och ger en stötdämpande effekt. Vi har hyaluronsyra naturligt i våra kroppar men tyvärr avtar nivåerna med åldern. Det som är så speciellt med denna molekyl är att den kan binda vatten upp till tusen gånger sin egen volym.

Hyaluronsyra i produkter

Detta är en ingrediens som återfuktar och plumpar upp huden! Hyaluronsyra ökar även hudens fuktbindande och fuktbevarande egenskaper. Molekylen klarar av att gå in i själva huden och bära med sig vatten upp till 100 gånger sin egen vikt.

Hyaluronsyra finns i olika former beroende på hur molekylstrukturen är uppbyggd. Till exempel behöver molekylen göras till mikrostorlek i olika serum. Detta kräver en speciell teknik vilket leder till att vissa produkter är dyrare men mycket mer aktiva.

Hyaluronsyrans effekter på huden:

  • Fyller ut och ger en slätare hud.
  • Hjälper till att behålla fukt i och på huden.
  • Ökar antioxidantförsvaret i huden och gör den mer tålig mot fria radikaler.

Innehållsförteckningen

På en innehållsförteckning kan hyaluronsyra även kallas hyaluronic acid, hyaluronan, sodium hyaluronate, sodium hyaluronate crosspolymer eller natriumhyaluronat. Detta beror på med hur ämnets molekylstruktur är uppbyggd och vilka egenskaper den har. Hyaluronsyra har ett naturligt ursprung och dyker därför ofta upp i ekologiska och naturliga produkter.

Läs också
Multiprodukterna som kommer rädda din dag
Primer – den bästa grunden för ditt smink

Tipsa dina vänner!