Fyra tjejer

Balsammetoden

Vi reder ut begreppet balsammetoden! Vad är det? Vilka hårtyper passar metoden för? Vilka produkter kan man använda? Spana in vår guide!

Fyra tjejer

Vad är balsammetoden?

I denna guide förklarar vi begreppet balsammetoden, eller curly girl-metoden som det även kallas, vilka ingredienser du bör undvika och vilka produkter som går bra att använda.

Balsammetoden går ut på att utesluta produkter som kan torka ut ditt hår. Metoden passar de flesta lockiga hårtyper, men extra bra för dig som har poröst, torrt till väldigt torrt hår. Lockarna blir mer framträdande samtidigt som frissigheten minskar.

En tumregel är att undvika produkter med sulfater, silikoner, mineraloljor och alkohol. Genom att utesluta dessa ingredienser och istället satsa på att använda återfuktande produkter ökar du chanserna till att få ett mjukt, glansigt och frissfritt hår! Kom ihåg att det kan ta några veckor eller en månad för håret att vänja sig. I början kan håret kännas tungt och fett men håll ut, det kommer att vara värt det!

Balsammetoden steg för steg

Sista schamponeringen

Tvätta håret med ett sulfatschampo en sista gång för att rengöra håret på djupet. Välj dock ett schampo utan silikon och mineralolja.

Tvättbalsam

Nu får du bara tvätta håret med balsam! Se till att ditt tvättbalsam är fritt från sulfater, silikoner, mineraloljor och alkohol. Välj gärna ett lättare balsam för att undvika att håret blir tungt. När du tvättar håret med balsam behöver du massera in balsamet ordentligt i hårbotten för att håret ska blir rent.

Balsam

Applicera balsam i längderna som vanligt, här kan du dock välja ett mer vårdande balsam. Låt verka några minuter och skölj sedan ur.

Treatment

Stylingprodukter och hårinpackningar kan användas som vanligt, så länge de är fria från sulfater, silikoner, mineraloljor och alkohol.

Tvättbalsam

Här är några av de balsam som vi rekommenderar till balsammetoden.

Sulfatfritt schampo

Om du fortfarande vill använda schampo så får du självklart göra det! Välj då ett sulfatfritt schampo som inte innehåller några mineraloljor eller silikoner.

Godkända inpackningar

Även om du tvättar ditt hår med balsam kan det vara bra att göra en hårinpackning 1–2 gånger i veckan.

Tipsa dina vänner!