Fyra tjejer

Balsammetoden

Vi reder ut begreppet balsammetoden! Vad är det? Vilka hårtyper passar metoden för? Vilka produkter kan man använda? Spana in vår guide!

Fyra tjejer

Vad är balsammetoden?

I denna guide förklarar vi begreppet balsammetoden, eller curly girl-metoden som det även kallas, vilka ingredienser du bör undvika och vilka produkter som går bra att använda.

Balsammetoden går ut på att utesluta produkter som kan torka ut ditt hår. Metoden passar de flesta lockiga hårtyper, men extra bra för dig som har poröst, torrt till väldigt torrt hår. Lockarna blir mer framträdande samtidigt som frissigheten minskar.

En tumregel är att undvika produkter med sulfater, silikoner, mineraloljor och alkohol. Genom att utesluta dessa ingredienser och istället satsa på att använda återfuktande produkter ökar du chanserna till att få ett mjukt, glansigt och frissfritt hår! Kom ihåg att det kan ta några veckor eller en månad för håret att vänja sig. I början kan håret kännas tungt och fett men håll ut, det kommer att vara värt det!

Balsammetoden steg för steg

Sista schamponeringen

Tvätta håret med ett sulfatschampo en sista gång för att rengöra håret på djupet. Välj dock ett schampo utan silikon och mineralolja.

Tvättbalsam

Nu får du bara tvätta håret med balsam! Se till att ditt tvättbalsam är fritt från sulfater, silikoner, mineraloljor och alkohol. Välj gärna ett lättare balsam för att undvika att håret blir tungt. När du tvättar håret med balsam behöver du massera in balsamet ordentligt i hårbotten för att håret ska blir rent.

Balsam

Applicera balsam i längderna som vanligt, här kan du dock välja ett mer vårdande balsam. Låt verka några minuter och skölj sedan ur.

Treatment

Stylingprodukter och hårinpackningar kan användas som vanligt, så länge de är fria från sulfater, silikoner, mineraloljor och alkohol.

Sista-schampo

 1. System Professional 250 ml

  Wella Professionals

  Återfuktande sista-schampo.

 2. Scalp 250 ml

  SACHAJUAN

  Mjällbekämpande schampo som lugnar irriterad hårbotten.

Tvättbalsam

Här är några av de balsam som vi rekommenderar till balsammetoden.

 1. Hair Cleansing Cream 500 ml

  SACHAJUAN

  Ger otrolig glans, lyster, fukt och mjukhet samtidigt som håret fräschas upp. Passar alla hårtyper inklusive torrt, blekt, färgat eller skadat hår.

Sulfatfritt schampo

Om du fortfarande vill använda schampo så får du självklart göra det! Välj då ett sulfatfritt schampo som inte innehåller några mineraloljor eller silikoner.

 1. Neccin 1000 ml

  Grazette

  Effektivt mjällschampo som behandlar och löser hårbottensproblem. Skonsamt och helt paraben- och sulfatfritt!

  459 kr Tillfälligt slut Flera varianter
 2. Mad About Curls 300 ml

  Schwarzkopf Professional

  Schampo för dig med lockigt hår. Sulfatfri formula som löddrar minimalt. Rengör utan att torka ut håret.

  255 kr Tillfälligt slut
 3. Organic Moisturizing 250 ml

  Björn Axén

  Ekologiskt och naturligt schampo som återfuktar torrt hår. Vegansk formula.

  189 kr Tillfälligt slut

Godkända inpackningar

Även om du tvättar ditt hår med balsam kan det vara bra att göra en hårinpackning 1–2 gånger i veckan.

 1. No 3 Hair Perfector 100 ml

  Olaplex

  Intensiv hårinpackning med minst 10 minuters verkningstid, låt gärna verka under natten, en gång per vecka i handdukstorrt hår.

Hårolja för balsammetoden

 1. Argan Oil 59 ml

  John Masters Organics

  Ekologisk och naturlig hårolja. Arganoljan vårdar och återfuktar torrt hår.

Tipsa dina vänner!