Solskydds-guide

Solskyddsfaktor är en mycket viktig del av hudvårdsrutinen, speciellt när du ska vara i solen. Solskyddsfaktor skyddar huden mot skadliga strålar från solen som kan leda till solbränna, hudcancer och för tidigt åldrande av huden.

Varför är det viktigt att använda solskydd?

När huden utsätts för sol kan den skadas av både UV-A- och UV-B-strålar. UV-B-strålarna är orsaken till solbränna, medan UV-A-strålarna kan leda till allvarliga hudproblem som hudcancer och för tidigt åldrande av huden. Solskyddskräm skyddar huden mot både UV-A- och UV-B-strålar genom att blockera eller absorbera strålarna och därigenom minska risken för skador på huden.

Hur väljer man rätt solskydd?

För att kunna skydda huden så bra som möjligt är det viktigt att välja rätt solskydd och rätt SPF. Här är några tips du kan tänka på när du ska välja solskydd:

 • SPF: SPF (Sun Protection Factor) är ett mått på hur väl solskyddet skyddar mot UV-B-strålar. Ju högre SPF desto bättre skydd mot solen. Det rekommenderas att använda solkräm med minst SPF 30.
 • Vattentålig: Om du ska bada eller utföra en aktivitet där du kommer svettas rekommenderas att använda ett solskydd som är vattentåligt så att det inte avlägsnar.
 • Hudtyp: Välj en solkräm som passar din hudtyp. Om du har känslig hud kan du välja en solkräm speciellt framtaget för det.
 • Bredspektrigt: Om solskyddet är märkt med bredspektrigt är solskyddet utformat för att skydda huden mot både UVA- och UVB-strålning från solen.

Sola säkert:

 1. Snåla inte med solskydd

  För att få tillräckligt skydd behöver du använda cirka 35-40 ml till en helkroppsinsmörjning. Glöm inte att återapplicera varannan timme.

 2. Förbered innan

  Applicera solkrämen innan du vistas i solen, gärna minst en halvtimme innan. Kom ihåg att smörja in dig noga!

 3. Undvik solen mitt på dagen

  Undvik solen när den är som starkas, vilket brukar vara runt klockan 12:00. Om du vistas ute i solen när solen är som starkas tänk på att skydda dig med skyddande kläder, solhatt/keps och solglasögon.

 4. Glöm inte känsliga områden

  Glöm inte att smörja in känsliga områden som läpparna, öronen och näsan!

 5. Skydda dig även om du har smink

  Även om du har smink så kan solen skada din hud. Därför rekommenderar vi att använda smink produkter som innehåller SPF. Det finns allt ifrån primer med SPF till settingspray som innehåller SPF.

 6. Skydda ditt hår

  UV-strålar kan skada håret på samma sätt som de kan skada huden. Om håret utsätts för mycket uv-strålning kan det bli torrt, skört och tappa sin glans. Glöm därför inte att använda UV-skydd för håret också!

Tipsa dina vänner!