Emilia Mitiku

Emilia Mitiku – om vintagepop och vardagslyx

Hon blev Emilia för en hel värld i slutet av 90-talet med sin låt Big big world. Musiken har aldrig slutat, bara utvecklats, och nu står hon åter i det svenska rampljuset. För NordicFeel berättar hon om vägen hit, och om vad som är hennes ultimata vardagslyx.

Nordicfeel Lifestyle

Emilia Mitiku

Året var 1998 och låten Big big world strömmade ut ur min cd-spelare. Rösten tillhörde Emilia, och jag var inte den enda 11-åringen som hade fastnat för hennes budskap och unika röst. Idag, 18 år senare, har jag Emilia Mitiku på andra sidan telefonluren och vi minns tillbaka på tiden när hon slog igenom.

– När jag var 19 år var jag blyg i min röst och producenterna fick jobba hårt för att få fram Big big world. Jag minns signeringsturnéerna jag gjorde på 90-talet och hur kön ringlade sig. Det var fantastiskt hur länge ni kunde stå i kö. Det kändes som att ni var lika förväntansfulla som inför julafton!

– 90-talet var en speciell tid. Jag tror dåtidens musiklyssnare var mer medvetna om vad de lyssnade på. Man gick ju och köpte en cd-skiva – i den handlingen kommer du ”närmare” musiken, säger Emilia som just är hemkommen från en promotionturné i Tyskland för nya albumet So Wonderful som är skrivet tillsammans med Anders Hansson och Sharon Vaughn. Emilias röst känns igen, men har utvecklats och mognat.

Foto: Martin Bohm

– Musiken vi gör nu tillåter min röst att improvisera mer och hitta ett sväng som är jag. Nu behöver ingen annan måla upp mina bilder. Jag har levt, och kan använda mig av det, säger hon. Efter succén med Big big world tog Emilia en paus, men musiken har alltid funnits där, med spelningar i Tyskland och Storbritannien, två länder som hon bott i och vars språk hon är flytande i. Dessutom har hon blivit mamma.

– Det är livsomvälvande att bli mamma, i alla fall för mig. Det är det finaste jag gjort. Jag har släppt många skivor, men jag har inte producerat något så vackert som min son.

Hur skulle du säga att din musik skiljer sig idag?

– Jag har gått tillbaka till själva hantverket kan man säga. Det du hör är feel good, mjuk musik. Den passar i bakgrunden när du har familjemiddag, eller som en vän när du reser. Jag kallar det vintagepop. Planen är att bygga vidare på det här soundet jag har hittat, att hela tiden vidareutveckla, och spela på fler scener runt om i världen. Jag vurmar för livemusiken.

Foto: Martin Bohm

Hur påverkar ditt jobb din syn på skönhet?

– Skönhet kan definieras på många olika sätt, speciellt som kvinna i en bransch som är objektifierande. Jag tänkte inte på mitt utseende före Big big world. Det här med ”looks” var en helt ny värld.

Jag hade stått på scen långt innan min hitlåt, men då aldrig använt mig av mitt yttre utan enbart fokuserat på min röst. Det är en tudelad känsla – vem vill inte höra att man är söt? En komplimang värmer självklart, men det får inte stanna där. Skönhet är ju trots allt något som kommer inifrån. Det du har i huvudet, tankar, åsikter och uttryck.

Vad är vardagslyx för dig?

– Att få tid att rå om sig själv. Lyx är att få göra ett litet hemmaspa. Att få stänga om sig till badrummet och fylla upp badkaret med härligt varmt vatten, badskum eller badolja, och låta axlarna sjunka ner.

Jag skulle göra en hårinpackning, det är något jag annars aldrig har tid med. Köra hela proceduren: göra fötterna fina, en skön kroppsskrubb, och sedan smörja in mig. Noppa ögonbrynen, och fixa nagelbanden – verkligen från topp till tå, det är vardagslyx. Men det kan även vara att inte rusa ner i tunnelbanan utan om vädret är fint ta en lång promenad hem istället. Att få ta hand om mig själv helt enkelt.

Hur ser din skönhetsrutin ut?

– Det har blivit en vardagsrutin att smörja in hela kroppen efter att jag har duschat. Jag har ganska flygigt och vilt hår, så jag brukar föna det lite lätt och ha i en glansprodukt. Då blir håret som jag vill ha det. Och så en lättare make, concealer, fukt på läpparna, rouge och mascara.

Hur påverkar ditt jobb val av smink och hudvårdsprodukter?

– Smink, makeup och mode hänger ihop. När jag går in i rollen som sångerska, då är det dessa verktyg jag älskar att arbeta med. Det är kul med professionell hjälp som vågar utmana en att testa mörka läppar eller större bryn. I det jag gör måste man gilla att experimentera. Fast jag är ganska konservativ – mycket ögonfransar och röda läppar funkar alltid!

Foto: Martin Bohm

Vad hittar man i doftväg i ditt badrumsskåp?

– Jag har haft samma parfym länge, Chanels Mademoiselle. Jag tycker om den doften, först upplevs den nästan flickig men efter några timmar blir doften dov och mer kvinnlig. Parfym är som ett personligt smycke som rättar sig efter den som bär den. Ens doft är ju ganska privat faktiskt. Men enligt mig ska en god parfym bara förstärka den du redan är.

Vad skulle du vilja se mer från skönhetsbranschen?

– En vän till mig utvecklar makeup, och det är något som hon sa som slog mig. Det finns ganska få färger för oss som har en annan hudton än den klassiska svenska skönheten. Det har blivit bättre, men jag skulle kunna tänka mig ytterligare lite fler nyanser och produkter. Dessutom gillar jag tanken att smink borde vara ekologiskt.

Hur skämmer du bort dig själv?

– Då skulle jag spontant säga att jag gärna går på en livekonsert, det är en lisa för själen. Det finns helt fantastiska musiker i Sverige som spelar runt om på våra jazzklubbar. Men jag gillar också att gå ut i skogen. En vacker höstdag hämtar jag kraft och samlar tankar ute i naturen.

Hur förbereder du dig inför årets fest, nyårsafton?

– Jag lyxar mig nog med att fixa naglarna på salong och går till min frisör och gör en riktigt schysst föning. Nyårsafton är på många sätt så dramatisk – nytt år, nya möjligheter – då vill man ha mycket av allt, mer make och mycket champagne!

 Text av: Jonna Dagliden Hunt

Se Emilia i vår senaste reklamfilm:

 

Tipsa dina vänner!