Gua Sha 101: Så gör du steg för steg

Uråldrig teknik, modern magi! Minska spänningar, öka blodcirkulationen och ge huden mer stuns med Gua Sha-massage. Här är allt du velat veta om Gua Sha och 5 steg till den perfekta rutinen.

Vad är Gua Sha? 

Gua Sha är en unik teknik eller metod som härstammar från det antika Kina, inom klassisk kinesisk läkekonst. Ursprungligen användes Gua Sha för att framkalla ”Sha”, en distinkt rodnad som ansågs främja hudens läkningsprocess. Det började med fokus på kroppen och bestod av kraftfulla skrapande rörelser. Med tiden har tekniken finslipats och anpassats även för ansiktet, där man nu använder mjukare, glidande rörelser.

Gua Sha är mer än bara en skönhetstrend; det är en djupt rotad helande praktik som främjar lymfdränage. Detta är särskilt användbart för att minska svullnad och ”fastnade” vätskor under huden, vilket kan ge din kropp och ditt ansikte en mer avslappnad och uppfriskad känsla. Om du är nyfiken på att ge din hudvård en boost och samtidigt njuta av dess estetiska fördelar, kan Gua Sha verkligen vara något för dig.

Fördelar med Gua Sha 

Stimulerar blodcirkulationen: Forskning har visat att Gua Sha kan boosta blodcirkulationen i kroppen. Detta bidrar inte bara till att ge din hud lyster, utan kan även spela en roll i att minska synligheten av celluliter genom att motverka vätskeansamlingar.

Främjar kollagenproduktion: Det finns lovande bevis för att Gua Sha kan minska svullnad och sudda ut fina linjer och rynkor genom att stimulera kroppens kollagenproduktion. Detta kan i sin tur leda till en fastare och mer ungdomlig hud.

Minskar inflammation: Vetenskapliga studier har visat att Gua Sha kan vara effektivt för att tillfälligt lindra smärta och stelhet i olika delar av kroppen. Genom att påverka inflammationen, som ofta är en grundorsak till smärta, kan denna teknik erbjuda betydande (om inte annat, tillfällig) lättnad.

Reducerar mörka ringar under ögonen: Genom att förfina fina linjer och stimulera kollagenproduktion kan Gua Sha även hjälpa till att tillfälligt minska mörka ringar under ögonen och strama upp huden, vilket ger ett mer utvilat och fräscht utseende.

Skulpterar ansiktsmusklerna: Användning av Gua Sha längs käklinjen kan hjälpa till att slappna av musklerna och ge ditt ansikte en mer skulpterad och definierad kontur. Även om Gua Sha inte kan eliminera en dubbelhaka permanent, kan det effektivt minska puffighet tillfälligt och förbättra din profil.

5 enkla steg: Hur använder jag en Gua Sha?

Gua Sha-stenar och verktyg kommer i en mängd olika former och storlekar, och det finns inte en universell modell som passar alla. Men det finns några grundläggande tekniker som fungerar oavsett verktygets form.

1. Olja eller serum: Välj ditt favoritserum eller en härlig vårdande olja. Applicera i ansiktet och klappa in på halsen.

2. Öppna lymfkörtlarna: Börja med att applicera ett lätt tryck vid nyckelbenen, bakom öron och vid sidan av näsan för att öppna lymfkörtlarna.

3. Applicera lätt tryck: Dra stenen mjukt längs med din hud. Det är bäst att följa riktningen på lymfflödet för att maximera effekten av dräneringen. Exempelvis längs kinden mot örat och sedan ned på halsen.

4. Variera och upprepa dina drag: Använd en kombination av korta och långa drag över behandlingsområdet för att stimulera huden och underliggande vävnader på olika djup.

5. Gör klart din hudvårdsrutin: Gör klart dina steg och glöm inte rengöra din Gua Sha inför nästa gång. Det gör inget om du blivit lite röd i huden, det är helt enkelt bara så att du fått fart på blodcirkulationen.

  1. Gua Sha Rose Quartz 1 pcs

    Sense of Youty

    100% naturlig rose quartz.

Hur ofta ska jag använda min Gua Sha?

Rekommendationerna varierar, men ofta sägs det att en gång i veckan är en bra start. Hur ofta du bör använda din Gua Sha kan dock bero på din hudtyp och hur din hud reagerar på behandlingen. Vissa personer kan uppleva att deras hud reagerar väl och väljer då att öka frekvensen. Att använda din Gua Sha två till tre gånger i veckan kan ge fina resultat, men för de bästa resultaten kan du överväga att använda den dagligen. Lyssna på din hud och anpassa användningen efter dess behov.

När ska jag undvika Gua Sha? 

Om du har utslag, är solbränd eller upplever andra hudproblem, bör du undvika att använda denna teknik. Tänk på att det är normalt att din hud kan bli lite rosa eller röd efter användning, men detta är inte farligt.

Tipsa dina vänner!