Parfym

3 fakta du inte visste om parfym

Vad är topp-, hjärt- och basnoter? Och var kommer egentligen ambra ifrån? - Vi berättar!

Nordicfeel Lifestyle

Parfym

Topp-, hjärt- och basnoter

En parfym är uppbyggd som en pyramid, med topp-, hjärt- och basnoter. Doften du känner den första kvarten är från toppnoterna. De består av små molekyler, ofta fruktighet och citrus. Bergamott är en klassisk toppnot.

Hjärtnoter kommer fram efter 15–20 min, när parfymen torkat ner och alkoholen har dunstat. Det är ofta blommor, krydda och kåda som man talar om i form av amber.

Efter en halvtimma känner man det som kallas basnoter. Det är de tyngsta molekylerna, och därför sitter de kvar längst på huden. Mysk ingår bland basnoterna tillsammans med olika träslag som sandel, ceder och oud.

Äkta ambra

En populär basnot är ambra. Idag framställs det främst syntetiskt, men äkta ambra kommer från kaskelottvalen. När de har ätit skapas en restprodukt som valen inte kan smälta naturligt. Massan spottas ut och spolas sedan upp på stränder som vita klumpar. Detta löses först upp i alkohol och på så sätt skapas den väldoftande ambraoljan.

Syntetiska råvaror

Det finns en missuppfattning att syntetiskt framställda råvaror är något dåligt, men när det kommer till parfym stämmer det inte, framförallt ur ett hållbarhetsperspektiv.

Det krävs en viss typ av tillsatt konserveringsmedel för att inte förändra karaktär hos naturliga råvaror som rosenblad och iris och de innehåller fler ämnen som kan framkalla överkänslighet. Dessutom håller naturliga råvaror sämre på huden.

Här avslöjar vi 3 knep som får din parfym att hålla längre.

Shoppa parfym:

Parfym till henne

Flera varumärken
Läs mer

Parfym till honom

Flera varumärken
Läs mer
Tipsa dina vänner!